plandelman banner 2

Na zaterdag 8 juni liggen de Renkumse dorpen Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze er schoner bij dan ooit, dankzij De 2de Renkumse Plandeldag. Lokale opruimhelden trokken op die feestelijke dag samen met Plandelman en andere buurtbewoners, buren, vriendengroepen, scholen ten strijde tegen zwerfafval. Ze kregen daarbij zelfs versterking van Limburgse hulptroepen (die op verse vlaai uit Venlo trakteerden).

Bij de aftrap, verricht door wethouder Danielle van Bentem, waren lokale opruimhelden van heinde en verre naar het Huis van Ontmoeting in Doorwerth gekomen. Alle zes dorpen waren vertegenwoordigd, maar er waren ook opgeruimde types aanwezig uit Elst en zelfs uit Venlo. Mohamed El Moukadam nam behalve meneer Tacheu, een vaste vrijwilliger van zijn OpruimGroep Schilderswijk, ook zijn zoon Zian mee… en een verse Limburgse vlaai. Mohamed is bezig met een opruimtoer door Nederland waar hij alle twaalf provincies aandoet en kan bij deze ‘Gelderland’ van zijn lijstje afstrepen. “De gastvrijheid die we ervaren was hartverwarmend, en vergelijking met andere plaatsen waar ik kom vond ik het enorm schoon. Bij deze de uitnodiging aan alle Renkumse plandelaars om ook eens bij ons in Venlo langs te komen. Hoe meer mensen, hoe meer Limburgse vlaai! En andere provincies die een helpende hand kunnen gebruiken kunnen contact met me opnemen via Instagram.”

IMG 0006 fotor 2024060918530

De opkomst was groot, de sfeer goed en de ‘oogst’ aanzienlijk: in een paar uur tijd werden meer dan zestig vuilniszakken aan zwerfafval verzameld. Het meest geraapt was de sigarettenpeuk gevolgd door verpakkingen. Blikjes en flesjes werden aanmerkelijk minder dan vroeger geplandeld – het bewijs dat statiegeld een enorm positieve impact heeft op de reductie van zwerfafval. Opvallende vondsten waren in een gigantisch houten hart gegraveerd liefdesgedicht (vermoedelijk na een relatiebreuk in de bosjes belandt), zes lachgascontainers, een widescreen monitor, een volle broodtrommel en een ventilator. Aan het eind van de dag konden deelnemers tegen inlevering van hun Plandelbingokaart een gratis boerderijsje scoren bij De Heerlijkheid in Wolfheze.


Renkums klimaatsburgemeester Etske Thie: “Dat plandelen gewoon érg leuk om te doen is, blijkt wel uit de flinke opkomst! Ik ben blij dat ik na afloop mijn eigen grijper mee naar huis mocht nemen. Zo is het nog eenvoudiger om dagelijks wat op te rapen. Ook leuk en gemakkelijk als ik toch de hond uitlaat.”