plandelman banner 2

Zaterdag 6 juli trotseerden honderden vrijwilligers de windstoten van code geel voor Plastic PeukMeuk, omdat het wat vervuiling door sigarettenfilters wat hen betreft code rood is. In één uur tijd werden op Plastic PeukMeuk door honderden vrijwilligers in het hele land op 84 plaatsen 460.000 sigarettenfilters van straat en uit de natuur verwijderd.

De activiteiten trokken de aandacht van passanten, zodat de deelnemers niet alleen raapten, maar ook voorlichting gaven. Bernadette ‘Het Peukenmeisje’ Hakken en Anton ‘Plandelman’ Damen kijken terug op een geslaagde actiedag, maar beseffen ook dat er nog veel werk aan de winkel is om deze ongekende milieuramp de kop in te drukken. Bij de bron, want ondanks de opkomst en inzet lieten de plandelaars en ploggers naar schatting 18 miljoen peuken dus achter op straat.

De grootste peukenoogst was dit jaar in Enkhuizen (49.000), Gouda (36.180), Leiden (28.281) en Utrecht (23.104). Daar deelde Anton Damen alias De Plandelman houten peukenpakker-pincetten uit op de Neude, dat dankzij de terrassen in feite een grote asbak is. “Dat er een taak ligt voor de horeca, is kant en klaar, dus daar wil ik na deze actiedag mee om tafel. Maar er zal ook iets aan de bron moeten veranderen. Wat dat betreft is het bemoedigend dat veel meer voorbijgangers dit weekend weten hoe vervuilend een peuk is. Dat was een paar jaar geleden veel minder. De kennis en daarmee het draagvlak groeit.”

Onzichtbare milieuramp
In Nederland worden elk jaar zo’n 10 miljard sigaretten verkocht. Naar schatting belanden twee op drie peuken niet in de asbak, maar op straat, in de natuur of in het water. Ze zijn klein maar absoluut niet onschuldig. Bijna alle sigarettenfilters zijn gemaakt van celluloseacetaat, een kunststof die uit elkaar valt in vervuilende microplastics. Daarnaast lekt een peuk enorme hoeveelheden toxische stoffen die het bodem- en waterleven verstoren. De sigarettenfilter is, in aantal, de grootste vorm van plasticvervuiling wereldwijd.

Het Peukenmeisje x Plandelman
In Nederland is Het Peukenmeisje al jaren het icoon achter deze antifiltercampagne. Zij vindt opruimheld Plandelman daarbij aan haar zijde, maar ook nog veel meer opgeruimde types. Op deze  Google Map zie je waar op Plastic PeukMeuk geraapt en geteld werd door de diverse vrijwilligersgroepen en organisaties.