plandelman banner 2

In het weekend van 26 augustus lag Utrecht er aanzienlijk schoner bij, dankzij de inzet van een leger vrijwilligers dat de straten doortrok om de strijd aan te binden met zwerfafval. Zij maakten De 2de Utrechtse Plandeldag tot een groot succes. De plattegrond van Utrecht verschoot van rood naar groen. Gezinnen, buren, vriendengroepen, maatschappelijke organisaties, activisten, ambtenaren, gewone burgers: met meer dan duizend opruimhelden die in actie kwamen, is het doel van de 2.000 zwerfafvalvrije straten, stoepen, steegjes, paden en pleinen behaald! De netheidsscore van de stad klom naar 19%, terwijl het aantal op te rapen blikjes met maar liefst 86% bleek afgenomen ten opzichte van vorig jaar.

Utrecht was dit weekend even de Plandel-hoofdstad van Nederland. In de Domstad werd niet alleen geplandeld (wandelen en plastic zwerfafval rapen), maar ook geplogd (de hardloopvariant) en op de Oude Gracht zelfs geplaterfietst. Veel lokale cleanup-initiatieven, waaronder De Groene Witte, Vleuten-De Meern Schoon, Plogging Utrecht, loopgroep Julianapark, de diverse wijkplandelgroepen en de WWF-rangers hielpen ook actief mee. De groep deelnemers was zeer divers, afkomstig uit alle hoeken van de stad en zelfs alle windstreken van het land, van pientere peuters en politici tot een plogger van 89. Eén ding hadden ze allemaal gemeen: een positieve vibe.

Slachtstraat Filmtheater vertoonde verscheidene films waaronder animatiefavoriet WALL-E, die men gratis kon zien bij inlevering van zwerfafval. Een volledig functioneerde replica van WALL-E luisterde de opening op Kanaleneiland en het slot in het Griftpark op en bleek dé blikvanger. In Hoog Catharijne trok de geavanceerde robotspeurhond van Enjoy Cleaning Up veel bekijks. Wethouder Susanne Schilderman stak zelf de handen uit mouwen voor een clean-up van Kanaleneiland. “Heel veel waardering voor de mensen die iedere dag het zwerfafval dat ze tegen komen opruimen. Dat de Utrechtse Plandeldag voor de tweede keer met zoveel activiteiten plaatsvindt zegt genoeg. Ik heb met veel plezier weer meegedaan! Samen houden we de stad schoon en zorgen we dat het een fijne omgeving is voor iedereen.”

Initiatiefnemer Anton ‘Plandelman’ Damen: “Het motto was ‘opgeruimd, straat netjes’, de hoop dat we in een dag tweeduizend straten, stoepen, steegjes, paden en pleinen groen zouden kleuren. Dankzij de deelnemers die met de speciale WePlog liepen, hebben we inzicht in een groot aantal van de straten die door deze opruimhelden onder handen zijn genomen. Met de app werd meer dan 637 kilometer Utrecht schoongemaakt, door meer tweehonderd deelnemers die 311 vuilniszakken vulden. De netheidsscore in de app klom omhoog naar 19 procent. Daar moeten dan nog wel de inspanningen van deelnemers die de app niet gebruikten bij worden opgeteld; het totaalplaatje is daardoor in realiteit veel mooier, groter en groener. Maar of je nu drie kilometer deed of drie stukjes zwerfafval opraapte: ik ben supertrots op iedereen die zijn of haar steentje bijdroeg. Zo’n fraai resultaat krijg je alleen als heel veel mensen samenkomen om de krachten te bundelen.”

After Kanaleneiland Lunetten Hoograven Screenshot 2023 08 27 at 11 38 00 WePlog Admin fotor 20230905115822 kleiner

Bij de afsluiting presenteerde zwerfafvalonderzoeker Dirk Groot, alias de Zwerfinator, zijn actuele bevindingen. Hij was de dag voor De 2de Utrechtse Plandeldag speciaal naar Utrecht getrokken voor de metingen van zijn vaste onderzoekstraject van 13 km. De resultaten toonden onmiskenbaar het statiegeldeffect. Groot trof 80 procent minder plastic flesjes aan ten opzichte van vorig jaar. Met blikjes, die sinds 1 april statiegeld kregen, was de daling nog imposanter: maar liefst 86 procent reductie. Daarmee scoort Utrecht ver onder het landelijk gemiddelde.

De 2de Utrechtse Plandeldag was mogelijk dankzij de support van Gemeente Utrecht, de inzet van de Utrecht Schone Stad Coaches, talloze organisaties en natuurlijk alle betrokken vrijwilligers en bewoners.

Save the date:

Zaterdag 16 september 2023: World Cleanup Day (Met Plandelman om 10:00 in Vleuten-De Meern en om 13:00 uur bij Raum, Leidsche Rijn)

Zaterdag 31 augustus 2024: De 3de Utrechtse Plandeldag